Stephanie D'Hose

Beste

Het politieke jaar loopt weer op volle toeren, en ook dit jaar zal ik jullie via deze nieuwsbrief vanop de eerste rij op de hoogte houden van het reilen en zeilen in de wetgevende machinekamers van ons land. Officieel begonnen we er vorige week aan met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering, maar het is niet zo dat we deze zomer zedig thuis bleven wachten tot het einde van het reces…

Ik ging naar Wenen voor een internationale conferentie van parlementsvoorzitters uit de hele wereld, en woonde een top bij van vrouwelijke parlementsvoorzitters. Ondertussen mocht ik ook de Nederlandse ambassadeur en een delegatie uit de Zwitserse Eerste Kamer ontvangen. We vierden de heropening van het culturele leven en ik mocht tal van expo’s en evenementen openen. Bij VOKA volgde ik een zomerstage én ik startte een opleiding om expert te worden in één van mijn grootste passies: visagie.

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Om de cultuur- en evenementensector te bevrijden, moesten bergen verzet worden. Nog erger is wat er onze landgenoten bezuiden de taalgrens overkwam. Een ongeziene watersnood in de streek rond de Maas trok een spoor van vernieling doorheen de huizen van duizenden mensen, en minstens 41 mensen verloren het leven. Ik trok naar Chaudfontaine om zelf te helpen waar ik kon. Dit weekend keer ik terug, want het werk is er verre van voorbij. Het is opnieuw overduidelijk dat de complexe structuren in dit land onvoldoende werken voor de burger, want slachtofferhulp schiet tekort en de heropbouw loopt hevige vertraging op. Ik bereid initiatieven voor om daar paal en perk aan te stellen.

Laat mij eindigen op een meer positieve noot. Afgelopen zomer bereidden we ook een expo voor: in de Senaat is het exact honderd jaar geleden sinds er voor het eerst een vrouw in ons parlement zat. Haar naam was Marie Janson, het eerste vrouwelijke parlementslid in België, en ze was één van de belangrijkste politieke figuren van haar tijd. Dankzij haar werk zette ons land grote stappen vooruit voor de vrouwenrechten. We vieren haar leven, we zetten invloedrijke vrouwen in de schijnwerper en denken in een reeks gespreksdagen na over de toekomst van de vrouwenrechten in België, Europa en de wereld. Want wij moeten vandaag het werk van Marie Janson verderzetten, zodat jonge meisjes later nog sterker in het leven staan.

Houd zeker deze nieuwsbrief en mijn sociale mediakanalen in de gaten, want dit jaar staat er veel te gebeuren. Voor Gent, voor cultuur, en voor het land. Spring je mee het nieuwe politieke jaar in?

Mijn opinie in Knack

Mijn opinie in Knack
 

Goed nieuws uit de Septemberverklaring van de Vlaamse regering: er wordt niet verder bespaard op cultuur. Toch mogen we niet op onze lauweren rusten. In Knack trek ik lessen voor cultuur uit de pandemie, en breng ik een pleidooi voor een échte langetermijnvisie voor zelfstandige kunstenaars. Want als de crisis nog iets langer had geduurd, was er misschien helemaal geen cultuursector meer in dit land. De overheid, de sector zelf én wij burgers hebben een verantwoordelijkheid, lees het hier!

Een nieuw statuut voor parlementsleden

Een nieuw statuut voor parlementsleden
 

Langdurige ziekte leidt in het Vlaams Parlement tot loonverlies, en maar goed ook! Als ik ziek ben en geen onkosten maak, hoef ik ook geen onkostenvergoeding te krijgen. Toch zal ik deze kleine hervorming geen eindpunt laten zijn. In Villa Politica leg ik uit waarom één statuut voor alle parlementsleden in dit land nodig is, en hoe ik als voorzitster van de Senaat de andere parlementen en partijen daarvan wil overtuigen.

Aanpak van roofkunst wordt prioriteit

Aanpak van roofkunst wordt prioriteit
 

Stel je voor, tijdens een gewapend conflict wordt een kunstwerk uit je woonkamer gestolen en weggevoerd naar een onbekende locatie in een ver land. Het is een realiteit, en een vuile erfenis uit een gruwelijk verleden. In de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement kaartte ik aan dat ons beleid op vlak van restitutie van Joodse roofkunst achterophinkt in vergelijking met onze buurlanden, en minister Jambon beloofde er een prioriteit van te maken.

Beter beleid voor overleden huisdieren in Gent

Beter beleid voor overleden huisdieren in Gent
 

Als je hondje of poes wegloopt en een tijdje later wordt gevonden, moet het naar het Dierenasiel worden gebracht. Daar is een procedure om gechipte én niet-gechipte dieren te herenigen met hun eigenaar, zodat die afscheid kan nemen. In de praktijk hoor ik dat het chiplezen niet altijd gebeurt. Zo blijven veel baasjes verstoken van de mogelijkheid om afscheid te nemen. Lees het volledige artikel dat hierover in HLN verscheen hier.

Gent heraangelegd

Gent heraangelegd
 

We hebben er even op moeten wachten en er is hard voor gewerkt, maar het Gentse straatbeeld zal de komende jaren grondig veranderen. De werken aan Dampoort krijgen eindelijk een sluitstuk met de beslissing een tunnel aan te leggen, en ook het Museumplein wordt grondig opgeknapt. Ook de Verapazbrug en de Jan Palfijnbrug gaan een grondige renovatie tegemoet. Goed voor de veiligheid, én goed voor een mooiere stad! Op mijn site lees je er alles over.

Expo Marie Janson

Expo Marie Janson
 

Als je al langer zin had om de Senaat eens te bezoeken, is dit je kans! Van 12 oktober tot 21 juli volgend jaar loopt een expo over het leven van Marie Janson, de eerste vrouwelijke Senator én het eerste vrouwelijke parlementslid in België. Ze deed dat bijna dertig jaar voor vrouwen stemrecht hadden voor de Belgische nationale verkiezingen! Kijk hier hoe je ons kan bezoeken, en als je me laat weten dat je langskomt, kom ik misschien even piepen. ;-)