Stephanie D'Hose

Geia sou, !

Neen, mijn kat is niet op mijn klavier gaan zitten. Ik begroet jullie vandaag in het Grieks! Deze nieuwsbrief komt live uit Athene, waar ik de voorbije dagen deelnam aan een internationale conferentie van parlementsvoorzitters. De Raad van Europa organiseert om de twee jaar zo’n conferentie om de dialoog tussen Europese parlementen kracht bij te zetten. Dit jaar hadden we het over de aanpak van de pandemie en de klimaatcrisis, en bespraken we de toekomst van Europese burgers. Want we delen een continent, en moeten nu al werken aan oplossingen voor de toekomst!

Die diplomatieke banden tussen landen en parlementen onderhouden blijft één van mijn prioriteiten als voorzitster van de Senaat. Zo ontving ik onlangs ook een delegatie uit de Zwitserse Ständerat – je zou het de Zwitserse Senaat kunnen noemen. Ook had ik gesprekken met de ambassadeurs van Nederland, Vietnam en Kazachstan. Leren uit buitenlandse voorbeelden, kennis uitwisselen en praten over onze eigen Belgische ervaringen zorgt voor een sterke kruisbestuiving van ideeën die iedereen ten goede komt. En elke dag de wereld een beetje beter maken, dat is waarvoor ik in de politiek zit.

Veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

Update Kunst aan Zet

 

Twee weken geleden opende ik de Belgian Art & Design Fair in Gent, en ik hoorde er uit eerste hand hoe Kunst aan Zet – de renteloze lening om kunst aan te kopen – een win-win-win is. Voor kunstliefhebbers, kunstenaars én galerijen. Daarom pleitte ik tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement voor een verlenging en versterking van dit instrument. Hier lees je daar meer over.

Eerste hoorzittingen Commissie Staatshervorming

 

In de Senaat richtte ik, samen met de vrienden uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers, een commissie op die een stand van zaken opmaakt van onze Belgische instellingen na zes staatshervormingen. Dat had veel voeten in de aarde, maar het werk is nu écht begonnen met een reeks boeiende hoorzittingen met experten op vlak van gezondheidszorg. Want als er één thema aangetoond heeft dat ons land het beter moet doen… Wordt vervolgd!

Terug naar Chaudfontaine

 

Enkele maanden geleden ging ik een eerste keer de handen uit de mouwen steken bij onze landgenoten die getroffen werden door de rampzalige watersnood van enkele maanden geleden, en vorige week keerde ik terug. Omdat het werk allesbehalve voorbij is. Volledige dorpen moeten heropgebouwd worden, het blijft er een Augiasstal. Daarnaast blijf ik in contact met de slachtoffers, om verder hulp te verlenen. Als ook jij wil helpen als vrijwilliger, kan dat hier.

En de Bronzen Uil gaat naar…

 

Ieder jaar reikt het Willemsfonds een prestigieuze boekenprijs uit aan het beste Nederlandstalige literaire debuut, én reikt ze een publieksprijs uit. Net als vorig jaar mocht ik die uitreiken! De publieksprijs ging naar Sholah Rezazedeh, de Bronzen Uil naar Caro van Thuyne. Oververdiende winnaressen! Ik gaf zelf ook een speech over de uitdagingen waar de boeken- en cultuursector voor staat. Laat je me weten wat je ervan vond?