Stephanie D'Hose

Hallo !

Al een beetje bekomen van de feestdagen? Ik hoop dat je het nieuwe jaar goed hebt kunnen inzetten! De eerste weken van januari zijn traditioneel de weken waar goede voornemens sneuvelen, of net hun grootste kans op slagen hebben. Ik ben benieuwd of jullie zo’n gemaakt hebben, en of je ze kan volhouden. ;-)

Eén van mijn voornemens was de cultuursector hard te blijven steunen. En het Overlegcomité gaf me al onmiddellijk de kans daar werk van te maken! Na weken van tegenstrijdige pleidooien uit verschillende regeringen om de sector volledig te sluiten, dan wel te versoepelen, werden cultuurhuizen en bioscopen eind vorig jaar dan toch verzegeld. Met duizenden gingen we de straat op, om aan te klagen hoe onredelijk deze sluiting was.

Én, we kregen gelijk! Wat ik in het parlement had verteld, en waarvoor ik op straat kwam bleek juist. De Raad van State vernietigde de beslissing om de sector te sluiten omdat ze disproportioneel was. Het is een overwinning voor de duizenden mensen die elke dag werken voor cultuur, maar ook een les voor politici.

Ik heb mijn mening na dit debacle niet onder stoelen of banken gestoken. Ik deed dat trouwens ook niet na de veroordeling van Jeff Hoeyberghs. Of, over mijn eigen instelling, de Senaat. Lees je mee?

Gaat het licht uit in de Senaat?

 

Al tweehonderd jaar proberen politici een rol te vinden voor de Senaat die een meerwaarde biedt aan onze Belgische democratie. Maar keer op keer faalden die pogingen, keer op keer werd de instelling hervormd.

Lees meer...

Mijn opinie in Knack

 

Wat is seksisme? Zijn er grenzen aan de vrije meningsuiting? En wie beslist wat oproepen tot haat is? Het debat werd druk gevoerd op sociale media en in huiskamers, nadat chirurg Jeff Hoeyberghs veroordeeld werd voor seksisme en aanzetten tot geweld.

Lees meer...

Na het protest, de actie

 

Het land was verenigd. Als één blok stonden we allemaal achter de fantastische mensen van de cultuursector. Omdat de artiesten, de technici, en alle medewerkers voor en achter de schermen een duidelijk beleid verdienen.

Lees meer...

Cultuur krabbelt steeds weer recht

 

Bijna 300 kunstenorganisaties hebben voor een totaalbedrag van ruim 226 miljoen euro aan aanvragen voor werkingssubsidies ingediend bij de Vlaamse regering. Dat stemt hoopvol: de sector leeft en wil aan de slag.

Lees meer...

Oplossing voor chaos aan Gentse Bijloke

 

Of je nu een fietser, voetganger of automobilist bent: aan de Bijloke is het altijd chaos. We mogen niet wachten tot er eens een ongeval gebeurt voor we dat aanpakken.

Lees meer...