Stephanie D'Hose

Hallo ,

Het waren bijzonder interessante weken. Zowel als voorzitster van de Senaat en als ondervoorzitster van Open Vld vind ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de verbetering van onze liberale democratie. Daarom had ik de afgelopen tijd heel wat gesprekken met boeiende mensen over hoe we dat kunnen doen. Met onder andere een klepper als David Van Reybroeck!

Jullie weten dat ik erg geboeid ben door ideeën rond burgerparticipatie. David staat aan de absolute wereldtop in dat thema. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n participatie een absoluut noodzakelijke aanvulling op onze democratie is. Omdat de wereld erg veel veranderd is, sinds het ontstaan van ons land tweehonderd jaar geleden.

Vandaag zijn mensen meer dan ooit in de geschiedenis op de hoogte van beleid en politiek, en geven de toestellen in onze zak ons op elk moment van de dag een megafoon om onze stem te laten horen. Maar toch lijkt de afstand tussen de burger en politiek nooit zo groot te zijn geweest. En politieke partijen, beïnvloed door polarisatie en jaren aan compromissen, zijn hun scherpte verloren.

Burgerparticipatie slaat voor mij twee vliegen in één klap.

Eerst en vooral geeft het een broodnodige impuls aan frisse ideeën om het beleid te versterken. Experimenten in de Oostkantons, in Brussel, en in het buitenland hebben dat bewezen. Maar daarnaast geeft het ook een stem aan àlle burgers. Niet alleen aan gediplomeerde invloedrijke sprekers, maar aan mensen uit alle lagen van de samenleving. Omdat iedereen moet kunnen meedenken en meepraten, omdat iedereen haar of zijn ervaringen kan gebruiken voor een betere politiek, omdat elke mening telt.

Als er één oplossing onmisbaar is om de onvrede, de woede en de onverschilligheid van een grote groep burgers te verhelpen, is dit het wel. Burgerparticipatie reikt de hand, en dicht de kloof. Wat denk jij, wil jij de kans krijgen om rechtstreeks je mening te laten horen? Ik geloof er alvast in.

Liberaal Vuur, in Doorbraak

 

In de podcast van het online magazine Doorbraak gaf ik, samen met mijn wingman Jasper Pillen, meer uitleg bij onze plannen als kersverse ondervoorzitters van Open Vld. Over liberale congressen, de staat van de democratie én Top Gun!

Het Vlaams parlement als één blok achter de cultuursector

 

In het Vlaams parlement hebben meerderheid en oppositie de handen in elkaar geslagen voor een duidelijke boodschap. In een gezamenlijke resolutie roepen we de regering op om te leren uit het verleden, en de sector blijvend te ondersteunen.

Hoe gaat het met de onafhankelijke boekhandelaar?

 

Een studie over de vaste boekenprijs, waar ik al lang om vraag bij minister Jambon, is eindelijk vrijgegeven. Er worden meer boeken geschreven, maar gemiddeld worden er minder gekocht. E-commerce gaat opvallend omhoog. Daarover berichtten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Eindelijk: een database van naziroofkunst in België

 

Na duizenden schriftelijke vragen, vragen om uitleg en vragen vanuit het Vlaams parlement en de Senaat heeft mijn aandringen eindelijk tot resultaat geleid: er is een online databank voor kunst die door de nazi's uit België werd geroofd.

Kitsch is geen kunst

 

Ken je de naakte cycloop al? De sculptuur kwam in de media omdat hij onder meer door Gent getroond zou worden – maar dat hebben we liever niet. Het is een flauw afkooksel van een bestaand kunstwerk, waar de bedenker niks mee te maken heeft. Dat hoort niet in Gent!
foto © BELGA