Stephanie D'Hose

Dag ,

De rust in een residentiële wijk nabij Kiev wordt brutaal aan stukken gereten. Raketten vliegen aan het keukenraam voorbij. Een kind schreeuwt het uit van angst en barst in huilen uit. De beelden die ons uit Oekraïne bereiken gaan door merg en been.

Op een boogscheut van de buitengrens van de EU, op minder dan een dag rijden van Brussel, is een totale oorlog uitgebroken. De Russische president Poetin brengt een einde aan decennia vrede in Europa. Zijn agressieve invasie is onbegrijpelijk, ongerechtvaardigd en onmenselijk. Nu al loopt het slachtofferaantal op, en niemand kan voorspellen hoe lang dit conflict zal aanslepen. De menselijke tol wordt niet te overzien.

Aan de gevel van de Senaat heb ik in solidariteit de Oekraïense vlag uitgehangen. Onze premier Alexander De Croo deed hetzelfde aan zijn ambtswoning, en zorgde binnen de EU mee voor het zwaarste sanctiepakket dat de Unie ooit heeft genomen. Overal weerklinkt één boodschap: wij staan aan de kant van Kiev. Aan de kant van de democratie, en van vrije burgers. Aan de kant die zich verzet tegen dictatuur en onderdrukking.

Omdat Poetin niet alleen Oekraïne aanvalt, maar ook de vrijheid zelf.

In Europa hebben we de voorbije honderd jaar harde lessen geleerd. Twee wereldoorlogen en pijnlijke conflicten in de Balkan hebben de prijs van vrede op scherp gesteld. De kost was hoog. Wij liberalen hebben sindsdien steeds vooraan gestaan om de vrede te verdedigen. We hebben internationale organisaties opgericht zoals de VN en de EU om het slagveld te vervangen door een vergadertafel. Binnen de NAVO hebben voormalige vijanden afgesproken nooit meer de wapens tegen elkaar op te nemen, en elkaar te helpen als een ander dat wel zou doen.

Die liberale internationale orde heeft sinds 1945 niet zo zwaar onder druk gestaan. De democratie, onze garantie op vrede en vrijheid, wordt belaagd door desinformatiecampagnes waar zelfs extreme partijen in ons land garen bij proberen spinnen. Het was daarom nooit eerder zo belangrijk dat alle democraten aan hetzelfde zeel trekken. Mijn steun hebben de Oekraïners. Op het internationale toneel en in onze Belgische parlementen laten mijn collega’s en ik onze stem horen.

De aanval van Poetin is een aanval tegen alles waar wij in het Westen voor staan. Zijn nodeloze strijd moet zo snel mogelijk gestaakt worden. Dat is vandaag topprioriteit, zodat er morgen weer vrede in Europa is.


 

Amateurkunstendecreet zkt. betere naam

 

Even wat luchtiger… Het Vlaams parlement buigt zich over de herziening van het Amateurkunstendecreet. Maar ‘amateur’, kunnen we daar geen betere naam voor vinden? Bijvoorbeeld: ‘liefhebber’! Of heb jij betere suggesties? Laat het me weten!

De museumpas is een groot succes

 

Met de museumpas kan je voor amper €59 een jaar lang gratis binnen in 211 Belgische musea. Het systeem bestaat sinds 2018 en na een evaluatie die ik opvroeg bij minister Jambon blijkt het een groot succes te zijn!

Woord Ún daad, moeilijk voor sommigen

 

Leden van het Vlaams Belang doen nu al een paar weken alsof ze inzitten met de cultuursector, maar als puntje bij paaltje komt draaien ze toch weer de rug naar onze cultuurwerkers. In de Commissie Cultuur zette ik even de puntjes op de i.

Historische doorbraak rond het Schipdonkkanaal

 

Na decennia onzekerheid rond de zogenaamde reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal, een dossier waar ik al jaren aan de kar trek, komt er eindelijk schot in de zaak. In het Vlaams parlement vragen we om de strook te schrappen.

Aanpassing LEZ Gent

 

Door een beslissing van de Raad van State, die de verschillende behandeling van sommige wagens onverantwoordbaar vindt, dringt een aanpassing van het Gentse LEZ-reglement zich op. Schepen Heyse en minister Demir moeten daarvoor dringend aan de slag.  Wordt vervolgd!

Gevleugeld en veilig

 

Onze schoolomgevingen verdienen het veilig te zijn. Goed nieuws daarover: vanaf volgend schooljaar komen er gevleugelde zebrapaden in de Keizer Karelstraat en de Frans van Ryhovelaan die onze kinderen met een gerust hart helpen oversteken.