Stephanie D'Hose

Beste ,

Het was me het maandje wel. Hoewel de feestdagen stilaan voor de deur staan, is er van een uitbolperiode absoluut geen sprake.

Onze grootste verwezenlijking van de afgelopen tijd: we hebben het budget van volgend jaar voor de Senaat vastgelegd. Dat was een belangrijke oefening, want in deze tijden van crisis is het belangrijk dat de overheid de riem strak aanspant. En dat hebben we dan ook gedaan. Meer dan zes miljoen euro bespaar ik. Dat is een verlaging van de dotatie van meer dan 13%, geen enkel ander parlement doet ons dat na.

Is dat genoeg? Wat mij betreft niet. Ik heb voorstellen gedaan om nog een paar extra miljoenen te besparen op de partijfinanciering via deze instelling. Dat is het bredere debat rond partijfinanciering dat momenteel in de Kamer gevoerd wordt. Het is niet meer dan normaal dat we ook daar maatregelen nemen.

Die besparingen zijn trouwens ook een belangrijk onderdeel van mijn plan om eindelijk de eeuwige discussie over de toekomst van de Senaat te beslechten. Zoals jullie weten is mijn standpunt duidelijk: de Senaat heeft geen rol meer in een efficiënt België en moet afgeschaft worden. Dat kan ten vroegste na de verkiezingen van 2024 (de Grondwet is nog steeds geen vodje papier) maar alles wat niet absoluut essentieel is kan ondertussen wel afgebouwd worden. Dat was mijn plan, daar ben ik mee bezig en dat blijft mijn ambitie.

Dat is hoe ik mijn steen in de rivier verleg, voor een goedkopere politiek, een efficiënter land, en slagkrachtiger beleid.

P.S.: Even iets helemaal anders, maar voor jullie trouwe lezers van mijn nieuwsbrief heb ik helemaal op het einde een primeur verstopt. Zeker blijven lezen dus!

 

Open brief over #MeToo in de politiek

Open brief over #MeToo in de politiek
 

Goed beleid, dat betekent ook respect tussen beleidsmakers. Vandaag blijft dat soms een probleem. Daarom tekende ik vol overtuiging een open brief met 120 vrouwelijke collega’s om dat aan te kaarten en gaf er een interview over bij Radio 1.

Slava Ukraini, deze winter meer dan ooit

Slava Ukraini, deze winter meer dan ooit
 

Onlangs vertelde ik op de internationale top ‘Crimea Platform’ waarom België de Krim nooit als Russisch zal erkennen. Ondertussen zet ik mijn gesprekken met de Oekraïnse ambassade en de vicevoorzitster van hun parlement verder, om méér internationale steun te organiseren.

Cultuur is geen sketch

Cultuur is geen sketch
 

De laatste maand van het jaar is begrotingsmaand, ook voor lokale besturen. Overal moet bespaard worden, maar dat moet wel gericht gebeuren met respect voor alle sectoren. Een uitspraak van de Antwerpse schepen van cultuur schoot in het verkeerde keelgat, ik kroop in mijn pen.

Ik ben bestolen!

Ik ben bestolen!
 

Maar gelukkig niet voor lang. De Gentse flikken vonden mijn fiets enkele dagen later alweer terug, in een loods in Charleroi. Het is een belangrijke tip die ik jullie wil meegeven: laat je fiets graveren en doe aangifte bij diefstal, zo kan onze politie hun goede werk doen!

(Foto VRT NWS)

Veilig op weg in Gent

Veilig op weg in Gent
 

Verkeersveiligheid blijft één van mijn prioriteiten. Onder meer het Stapelplein, de Drongensesteenweg en het viaduct van Gentbrugge gaan er zo op vooruit. Én, er komt zomaar even 715.000 euro vrij voor veiligere fietsroutes naar Gentse scholen!

Ik ben te koop!

Ik ben te koop!
 

Voor het goede doel, welteverstaan. Nog tot eind deze week kan je ter voordele van De Armste Week bieden op een etentje met mezelf en Gents cultuuricoon Pascale Platel. Ik ga zelf koken, maar laat dat je vooral niet afschrikken.

DíHose Feest is terug!

DíHose Feest is terug!
 

Hier is-ie dan, de primeur. D’Hose Feest, mijn jaarlijks eet- en feestfestijn komt dit jaar terug op 25 maart! Kaas, wijn, en een goed feestje; wat heeft een mens nog meer nodig?! Save the date en houd mijn sociale media in de gaten, binnenkort openen de inschrijvingen!